Mücevher Bakımı: Gümüş Ürünler

Mücevher Bakımı: Gümüş Ürünler

Altın ve Gümüş mücevherlerinizin ilk günkü parlaklığını korumak için biraz ilgi ve aşağıdaki talimatlar yeterli olacaktır: 

  • Parfüm ve kozmetik ürünler gibi kimyasallara veya güçlü ürünlere maruz bırakmaktan kaçınınız.
  • Banyo yaparken veya yüzerken takılarınızı çıkarın. Klor, kum ve tuzlu su ile temasından kaçınınız.
  • Ekstra darbe ve terden uzak tutmak için herhangi bir egzersiz veya fiziksel aktivite yapmadan önce çıkarınız.
  • Yanlışlıkla hasar görmesini önlemek için uyurken takılarınızı takmamaya özen gösteriniz.
  • Onları temiz, kuru ve serin bir yerde saklayınız. Aşırı sıcaklıklardan ve doğrudan güneş ışığından kaçınınız.

Mücevherlerinizi nerede saklamalısınız?

Mücevheriniz güneş ışığından uzak, kapalı mücevher kutusunda veya hava geçirmez plastik torbalarda saklayabilirsiniz. Onları hiçbir koşulda banyoda veya nemli yerlerde saklamayın. 

GÜMÜŞ ÜRÜNLERE DAİR:

Sterling Silver nedir?

Som gümüş (Sterling Silver) metallerin bir karışımıdır, saf gümüş ve diğer alaşımlardan (genellikle bakır) oluşur. Genellikle 925 damgasıyla gelir, bu da %92,5 gümüş ve %7,5 bakır veya başka bir metalden oluştuğu anlamına gelir. Som gümüş parçalar, kolay şekillendirilebilir ve ulaşılabilir olmaları nedeniyle tercih edilir, ancak diğer metallerin varlığı biraz daha kolay kararmalarına neden olabilir. Onları gümüş temizleyici solüsyon ile temizleyerek parıltı ve gösterişini yeniden ortaya çıkarabilirsiniz.

Mücevher dünyasında som gümüşü bize sevdiren çok neden var. Saf gümüş hassas ve kırılganken, som gümüş sınırları aşar. Klasik ve şık ya da modern ve eğlenceli olabilir, ağır ve katı ya da bir duman bulutu kadar hafif olabilir. Saf gümüş yumuşak ve işlenebilir olduğundan, gümüş oranı ne kadar yüksekse, o kadar fazla bakım ve temizlik gerektirebilir.

Gümüşü korumak için...

Gümüş mücevherlerinizi kimyasal maddeler, nemli ortamlar, klorlu su ve direkt güneş ışığına maruz bırakmayın. Sülfür gümüşün kararmasının ana nedenlerinden biri olduğundan elinizi yumurta, hardal, soğan, mayonez, lateks ya da yüne değdirirken takılarınızı çıkarın. Ter ve klorlu su gümüşün kararmasına neden olacağından her türlü spor aktivitesini mücevhersiz yapın ki zaten spor salonunda parlamak için onlara ihtiyacınız yok! 

Takıları tebeşirle saklayın - Nemli ortamlarda gümüş takılarınızı tebeşirle saklamak, nemi dışarıda tutmanın harika bir yolu olabilir. Tebeşir herhangi bir nemi emer, yani gümüşünüz kuru kalacaktır. Hava geçirmez bir kap kullanın - Gümüşünüzü hava geçirmez bir kapta saklayarak potansiyel olarak bir reaksiyon oluşturan oksijen ve dış etkileri azaltmaya yardımcı olabilir. Silika paketleri - Nemi emmek üzere üretilen silika paketleri genellikle yeni ayakkabı veya giysi paketlerinde karşımıza çıkar. Bundan böyle onları çöpe değil, mücevher kutunuza veya gümüş çekmecenize atın!

Gümüş nasıl temizlenir?

Piyasada onlarca gümüş temizleyici solüsyon var ama kullanabileceğiniz birçok ev yapımı temizleme yöntemi de var. Kabartma tozundan limon suyuna ve hatta zeytinyağına kadar, mutfak dolaplarınız gümüşünüzü temizlemek için ihtiyacınız olan şeylerle çoktan donatılmış halde...

Gümüş temizleyicilerin her tür mücevher için uygun olmayabileceğini unutmamalıyız. Bazı maddeler doğal taşlara zarar verebileceğinden, onları inci veya değerli taşlarla bezenmiş gümüş parçalarda dikkatli kullanmalıyız. 

Hassas parçaları profesyonel bir temizlik için bir kuyumcuya götürmek daha güvenli olabilir, ancak bunun dışında, aşağıdaki ipuçlarını denememeniz için hiçbir neden yok.

1) Bulaşık Deterjanı ve su

Sert olmayan bir bulaşık deterjanı seçin ve gümüş parçalarınızı nazikçe temizlemek için ılık suyla birlikte kullanın. Bu bulunabilecek en kolay çözümlerden biridir, bu nedenle gümüşleriniz için ilk uğrayacağınız liman olmaya değer...

2) Karbonat ve su

Gümüş parçalarınızın daha derinlemesine bir temizliğe ihtiyacı varsa, o zaman önerimiz karbonat ve su olacaktır. Bir tutam karbonat ve bir miktar suyla basit bir macun yapın ve gümüşünüzü hafifçe ovmak için bir diş fırçası veya bez kullanın. Tüm çatlaklara ve yarıklara girdiğinizden emin olun. Ardından cilalamak için temiz bir bez kullanın.

3) Diş macunu

Gümüşünüzü fırçalamak için karbonat ve su güvenli bir seçim olsa da, bazı diş macunu türleri de inatçı ve engebeli parçalar için iyi bir dayanıklı temizleyici olabilir. Diş macunu kullanmayı seçerseniz, herhangi bir jel tipi macundan uzak durun ve ek beyazlatma özelliği olmadığından emin olun. Bir diş fırçasına biraz macun koyun ve gümüşünüzü nazikçe fırçalayın. Diş macunu kalıntılarını çıkarmak için ılık su kullanın ve parlaklığı ortaya çıkarmak için temiz bir bezle silin.

4) Limon suyu

Limon suyu, belki onlarca temizlik çözümünde kullanılır. Aşındırıcı asidik özelliği yüzünden limon suyundan uzak durmaya meyilli olsanız da, aslında oldukça işe yarayacaktır. Etkisini yumuşatmak için limon suyu ile zeytinyağını da karıştırabilirsiniz. Sıcak suya biraz limon suyu ekleyin ve gümüşü bir temizlik bezi ile silin. Daha sonra ekstra parlaklık için temiz bir bezle silin.

5) Zeytinyağı

Limon suyuyla (yukarıdaki gibi) karıştırıldığında zeytinyağı, gümüş için harika bir temizleme çözümü olabilir. Limon suyunu pas geçmek istiyorsanız, sadece zeytinyağı da kullanabilirsiniz. Yumuşak bir beze birkaç damla zeytinyağı damlattığınızda, gümüşü sadece cilalamakla kalmaz, aynı zamanda daha yüksek düzeyde koruma sağlamak için leke önleyici bir tabaka da yaratmış olursunuz.

6) Mısır nişastası

Mısır nişastası ve suyu nemli bir bez üzerinde karıştırmak, gümüşünüzün yeni alınmış gibi parlamasını sağlayabilir. Bir macun oluşturmak üzere her ikisinden küçük bir miktar kullanın ve gümüş üzerine sürün. Nemli bir bezle gümüşü temizleyin ve iyice parlatmak için ovun.

7) Alüminyum folyo ve kabartma tozu

Göz bebeği gümüşünüze yapışan herhangi bir lekeyi çıkarmak için denenmiş bir başka numara da alüminyum folyo ve kabartma tozu kullanmaktır. Gümüşünüzü bir kaseye koyun ve üzerini tamamen kaplayacak kadar kaynar su dökün. Bir çorba kaşığı kabartma tozu ve bir alüminyum folyo tabakasını ekleyin ve tahta kaşıkla bir süre karıştırın. Gümüş, alüminyum folyo ve sıcak suyla karbonat karışımının buluşması, herhangi bir kararmayı hafifletecek ve gümüşe parlaklık verecektir. 

8) Çamaşır deterjanı

Gümüşünüzü temizlemek için bir diğer ev yapımı yöntem, çamaşır deterjanı kullanmaktır. Yukarıda bahsettiğimiz alüminyum folyo yöntemini kullanarak, ancak karbonat yerine bir yemek kaşığı sıvı çamaşır deterjanı ekleyerek muhteşem sonuçlar elde edebilirsiniz. Alüminyum folyonuz yoksa, deterjanı sıcak suyla karıştırarak ve gümüşü 1-2 dakika bu suda bekleterek bu işlemi basitleştirebilirsiniz. Daha sonra tüm gümüş parçaları duruladığınızdan ve tamamen kuruttuğunuzdan emin olun.

9) Beyaz Sirke

Gümüşünüz için bir diğer alternatif beyaz sirke ve karbonat çözeltisi: sadece yarım bardak beyaz sirke ve 2 yemek kaşığı karbonat yeterli. Gümüşünüzü birkaç saat içinde bekletin ve ardından kalıntıları gidermek için soğuk suyla durulayın. Temiz bir bezle iyice kuruladığınızdan emin olun.

Bloga dön